Neulosten kutistumisongelma liittyy pääasiassa sellaisiin tekijöihin kuin kankaan kuituominaisuudet, plastisuus ja rakenteelliset ominaisuudet.
Table of Contents
ToggleTuotantoprosessin aikana mahdollisesti esiintyvät tilanteet.
Painamisen, värjäyksen ja kudonnan tuotantoprosessissa seuraavat tilanteet ovat väistämättömiä neuloksille:
1. Kuuma ja kostea ympäristö painatus- ja värjäysprosessissa;
2. Neulosten painatus- ja värjäysprosessissa on pyritty luomaan olosuhteet, joissa neulosta voidaan käsitellä matalalla jännityksellä tai ilman jännitystä. Jännitystä on kuitenkin mahdotonta välttää kokonaan neuloksen tuotantoprosessissa. Jännityksen vaikutuksesta kangas venyy pituussuunnassa, jolloin kankaan tiheys pienenee ja kangas muodonmuutos tapahtuu;
3. Neulos kuivataan pois vakaasta tilasta;
4. Langan käsittelyyn ja neulosten neulontaan liittyy myös piilevä jännitys.
Kutistumisongelmien erityiset ilmenemismuodot
Edellä mainittujen tilanteiden vuoksi se aiheuttaa useita ongelmia, jotka aiheuttavat kutistumisvaaraa neuloksille. Erityinen suorituskyky:
1. Värjäyksen ja viimeistelyn märän ja kuuman tilan vuoksi vesimolekyylit pääsevät kuidun amorfiselle alueelle, mikä vähentäää molekyyliketjujen välistä voimaa. Tässä vaiheessa ulkoisten voimien vaikutuksesta molekyylisegmentit siirtyvät, jolloin kuitu pitenee. Jos kuitua kuivataan tässä pidennetyssä tilassa, kuitumolekyyliketjujen välille muodostuu uusia vetysidoksia, eikä kuidun pidennetty osa enä vetäyty takaisin alkuperäiseen tilaansa. Tämän muodonmuutoksen vakaus märissä ja kuumissa olosuhteissa on epävakaa.
2. Neulokset muodostuvat toisiinsa lomittuvista silmukoista, jotka ovat rakenteeltaan kaikkein vakaimpia. Jos neulos on rakenteeltaan stabiilissa tilassa, se on mittapysyvässä tilassa eikä kutistu, kun se altistuu vedelle. Todellisessa tuotantoprosessissa kankaaseen, erityisesti kankaan pituussuuntaan, kohdistuu kuitenkin suuria ja toistuvia vetovoimia, mikä johtaa lankakuitujen plastiseen muodonmuutokseen, kankaan pituussuuntaiseen venymiseen, leveyden kaventumiseen ja kelan siirtymiseen. Kankaan rakenne on kaukana kankaan vakaasta tilasta. Tämä tila on epävakaa, ja sillä on taipumus palata alkuperäiseen vakaaseen tilaansa sopivissa olosuhteissa.
3. Kun neulos kuivataan pitkäaikaisessa tilassa, se näyttää pinnaltaan vakaalta, mutta todellisuudessa tämä “vakaus” on väliaikaista.
4. Langan käsittelyssä ja kankaan kutomisessa lankaan vaikuttavat veto ja jännitys, jolloin syntyy potentiaalinen jännitys, joka voi myös aiheuttaa lankakuitujen vetäytymistä.
Neulosten kutistumisen tärkeimmät syyt
Yhteenvetona voidaan todeta, että neulosten kutistumisen syyt ovat seuraavat:
1. Kuitujen muodonmuutosten palautuminen kuumissa ja kosteissa olosuhteissa. Kun puuvillaneulokset pestään rennossa tilassa, vesimolekyylit voivat rikkoa äskettäin muodostuneet vetysidokset, jolloin sisäinen jännitys hellittää ja venytetyt osat vetäytyvät, mikä johtaa kutistumiseen.
2. Neulosten muodonmuutosten palautuminen. Kun neulosten rakenne on kaukana vakaasta tilasta, kuitujen plastisuus kasvaa märkäpesun aikana, ja palautusvoima vahvistuu muodonmuutoksen palautumisen, venymisen ja vetäytymisen aikaansaamiseksi. Puuvillaneulokset kutistuvat ja palaavat alkuperäiseen vakaaseen tilaansa, mikä on tärkein syy puuvillaneulosten kutistumiseen.
3. Kuitu imee itseensä kosteutta, jolloin langan halkaisija kasvaa, mikä johtaa langan kutistumiseen ja kutistumiseen. Langan läpimitan kasvu aiheuttaa langan pituuden pienenemisen, mikä johtaa kankaan supistumiseen (pituus ja leveys mukaan luettuina) ja tiheyden kasvuun.
Edellä mainittu on perussyy neulosten kutistumiseen. Mitä tulee tekijöihin, jotka vaikuttavat neulosten kutistumiseen erilaisissa olosuhteissa ja kutistumistilanteessa, kuten erilaiset kuitukoostumukset, erilaiset kudosrakenteet, erilaiset värjäys- ja viimeistelyprosessit ja -laitteet, onko kangas mercerisoitu, stenteroitu, esikrumpuuntunut jne., sitä on vielä harjoitettava, tutkittava, tiivistettävä, parannettava ja parannettava.
Neuloksen kutistumisnopeuden hallinta painatuksessa
Puuvillaneuloksen suuren kutistumisasteen ongelman ratkaisemiseksi yhdessä tasaleveän neuloksen painamisen ominaisuuksien kanssa voidaan toteuttaa seuraavat toimenpiteet ja menetelmät:
1. Löysä käsittely minimoi jännityksen kussakin prosessissa paino- ja värjäystuotantoprosessin aikana. On parasta välttää kankaan plastista muodonmuutosta märässä tilassa ja välttää kankaan ja kuitujen venymistä. Itse asiassa painatusyritykset harkitsevat löysä käsittelymenetelmiä värjäys- ja viimeistelyprosesseissa neulokset, kuten valinta neulos painatus ja esikäsittely, jälkikäsittely laitteet, ja hyväksyä monia tehokkaita menetelmiä löysä käsittely. Uskotaan, että neulospainatuksen ja neulospainolaitteiden kehittämisen myötä neulosten löysä käsittely paranee edelleen. Lisäksi painatusprosessin lyhentämiseen on kiinnitetty huomiota myös tuotannossa, ja sitä on toteutettu käytännössä. Edellä mainittujen toimenpiteiden toteuttaminen auttaa varmasti vähentämään neulosten plastista muodonmuutosta märässä tilassa, välttämään kankaiden ja kuitujen venymistä ja vähentämään kankaan kutistumista.
2. Ylisyöttökuivauksella saavutetaan rentouttava kuivaus, vähennetään jännitysvaikutuksia ja saadaan kangas lähestymään täysin tasapainoista tilaa. Ennen neuloskankaan tulostusta, ylisyöttö kuivaus voidaan yhdistäää tulostusta edeltävään venytysasetusprosessiin, jotta voidaan ajoissa tarttua ylisyöttöön ja kuivata kangas, jotta saavutetaan tavoite vähentää kankaan kutistumisnopeutta.
3. Mekaaninen esijuoksutus suoritetaan käyttämällä erikoistuneita mekaanisia esijuoksutuslaitteita. Ensin kankaalle levitetään ylisyöttö, jotta kangas saadaan pituussuunnassa rennoksi ja tilaa kutistumista edeltävälle kutistumiselle. Tämän jälkeen kankaaseen levitetään höyryä, joka lisää sen plastisuutta rentoutuneessa tilassa, jolloin kankaan sisäinen jännitys hellittää. Lopuksi kangas supistuu pituussuunnassa ja laajenee sivusuunnassa tai puristuu pituussuunnassa diffuusion avulla, mikä pakottaa kudonnan tai värjäyksen ja viimeistelyn aikana pituussuunnassa pitkänomaisen kangasosan vetäytymään, jolloin kankaan rakenne on rento. Tässä tilassa kangas kuivataan löyhästi, jotta saavutetaan esikuivumisen vaikutus ja tarkoitus. Mekaaninen esikutistaminen on yksi tehokkaista keineoista, joilla voidaan voittaa neulosten suuri kutistumisaste.
Muut toimenpiteet kankaiden kutistumisasteen vähentämiseksi
1. Vähentää jännitystä jalostus- ja valkaisuprosessin aikana;
2. Värjäys- ja viimeistelyprosessin aikana jännitys on vapautettava kokonaan märkää kangasta kuivattaessa, jotta venyminen vähenee ja vältetään leveyden liiallinen kaventuminen. Jos konetta käytetään jatkuvaan kuivaukseen avaamisen jälkeen, avaamisen jälkeen on lisättävä pieni kangaslaatikko, jotta estetään liiallinen jännitys avaamisen ja kastelun välillä;
3. Mercerisointiprosessin aikana on tärkeää säilyttää valkaisemattoman puuvillakankaan tehollinen leveys säätelemällä leveysjännitystä ja manipuloimalla huolellisesti kudejännitystä;
4. Litteän pesukoneen ohjausrullat, rullat ja kuivausrummut kussakin prosessissa olisi vahvistettava tasaisten ja puhtaiden olosuhteiden varmistamiseksi, jotta vältetään ryppyjen muodostuminen, kun jännitys hellittää. Vesisäiliön ohjausrullien on toimittava vapaasti. Saman koneen etu- ja takarullien välinen lineaarinen nopeusero ei saa olla liian suuri. Kiristystä on säädettävä niin, että kangas ei laahaa maassa. Pitkän pöydän segmentointiprosessin aikana olisi oltava jännityksen säätö- ja nostolaite tai segmentoidun voimansiirron säätölaite jännitystason säätämiseksi;
5. Mercerisoitua tuotetta on valvottava tiukasti. Myöhemmän käsittelyn aikana jännitys, joka johtuu venymisestä mercerisoinnin jälkeen, loimen kutistumisnopeus voidaan asettaa kussakin prosessissa varsinaisen tuotantotoiminnan aikana. Kullekin koneasemalle olisi asetettava puolivalmisteiden tehollisen leveyden indikaattorit mittausta ja arviointia varten. Seuraavaan prosessiin olisi sovellettava edellisen prosessin hyväksymistarkastusta, jotta varmistetaan puolivalmisteiden tehokas leveys;
6) Joidenkin koneiden jännitystä on käsiteltävä manuaalisesti, prosessin toimintaa on valvottava tiukasti, mekaanista puhdistusta on vahvistettava ja käyttöjännitystä on vähennettävä, jotta kankaan kutistumisnopeutta voidaan vähentää tehokkaasti;
7. Vahvistetaan mercerisoinnin käsittelyolosuhteiden tarkastusta, ja värjäyslaitokset, joilla on tarvittavat edellytykset, voivat käyttää mercerisointiin suorien rullien ja kangasleikkeiden yhdistelmää;
8. Lajikkeet, joissa on suuri pitkittäiskutistuma: kuten khaki-, gabardiini- ja popliinikankaat, olisi kutistettava valmiiksi kutistuman vähentämiseksi. Kun näitä lajikkeita käsitellään tiiviisti ja pelkästään mekaanisen jännityksen purkamisen avulla, hyvä kutistumisaste voi olla jopa 4 %. Tätä kutistumisnopeutta olisi pienennettävä edelleen käyttämällä esikutistamismenetelmää. Kutistumisen esikäsittelyn jälkeen tuotteen kutistumisaste ei ainoastaan vähene, vaan se saa myös hyvän käden tuntuman, selkeän rakenteen, kevyen ja pehmeän kiillon.
9.Lajikkeilla, joilla on suuri vyöhykkeellinen kutistumisaste, mikä johtuu osittain harmaan puuvillan kohtuuttoman suuresta tehollisleveydestä, jopa kohtuullisissa jalostusolosuhteissa on edelleen suuri vyöhykkeellinen kutistumisaste, ja huonoissa jalostusolosuhteissa kutistumisaste on vielä suurempi. On ryhdyttävä lisäparannustoimenpiteisiin, ja mercerisoiduilla lajikkeilla on varmistettava, että kankaan tehollinen leveys on vaaditulla alueella. Lisäksi harmaan puuvillan eritelmiä on parannettava edelleen. Harmaan puuvillan tehollista leveyttä olisi laajennettava ilman lisäkustannuksia tai vähäisiä lisäkustannuksia, jotta vyöhykkeellinen kutistumisaste pysyisi vaaditulla alueella.
10. Hartsi viimeistely voi vähentäää kutistumista ja parantaa elastisuutta (varovainen tuntuma), kun taas PU-pinnoite voi myös vähentäää kutistumista.
11. T/C-synteettikuitusekoitekankaiden osalta on tarpeen keskittyä kiinteän linjan mercerisointiprosessiin ja -toimintoon kutistumisnopeuden hallitsemiseksi paremmin.